/Files/images/6.png

/Files/images/1186330404_7.gif

Все про харчування дитини

Кому вітамінчики, кому апельсинчики?

Нестача вітаміну С в організмі малюка сприяє більш частим і тривалим хворобам (на­приклад, застудного характеру), оскільки саме цей вітамін допомагає підвищити імунну систему. Отже, батькам треба забезпечити дитину вітаміном С у необхідній кількості. У весняний період його найбільше в капусті, особливо квашеній (до того ж, чим довше вона стоїть, тим більше в ній вітаміну С). Але слід пам’ятати, що її не можна їсти дітям зо року і тим, хто страждає на шлунково-кишкові захворювання.

Дуже корисно включати до меню дитини журавлину. З неї можна робити киселі, морси, компоти.

Вітамін С є в картоплі, цитрусових, у молодій цибулі, петрушці, кропі. Молоду зелень можна купити на базарі, а можна і виростити на підвіконні. Для цього потрібно не так і ба­гато: взяти пророслу цибулю й ввіткнути її в горщик із землею (або поставити в склянку з водою). Так само зробити і з часником. А можна на підвіконні зробити маленьку «гряд­ку» і посіяти петрушку, кріп і навіть овес. У пророслій зелені дуже багато вітамінів. Свіжа петрушка буде чудовою прикрасою дитячої страви і дасть малюку додаткові вітаміни.

У магазинах продаються парникові огірки та помідори. Дитині до року їх вживати не слід, та й пізніше не варто зловживати, бо вони не мають тієї поживної та біологічної цінності, яка є в овочах з відкритого ґрунту. Краще використовувати парникові продук­ти як прикрасу страв.

Весною дітям, звісно, потрібно давати і соки. Вони містять достатню кількість вітамі­ну С та інші корисні речовини: органічні кислоти, біологічно цінний комплекс цукрів, мінеральних солей і мікроелементи. Зараз у продажу є концентровані соки. Не треба думати, що коли сік виготовлений з концентрату, то він втратив усі корисні речовини, і його не варто давати малюкам. У ньому теж є вітаміни. Проте для дітей його найкраще розбавляти водою в пропорції 3:1, щоб не було шлункових спазмів.

Якщо у малюка немає алергійних проявів, йому можна давати свіжі цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрути. Плоди ківі також чудове джерело вітамінів у вес­няний період (корисно вживати при анемії). Оскільки вони містять багато аскорбінової кислоти, одного фрукта на день для 3-5-річної дитини буде достатньо (старшим дітям кількість можна збільшити).

Часто батьки впевнені, що в бананах багато вітамінів. Це не так. Але їх можна ви­користовувати як доповнення до фруктового салату. Наприклад, якщо малюк любить банани, але не хоче їсти яблука, їх можна об’єднати в салаті, заправити сметаною або збитими вершками.

Весною дітям дуже корисно давати відвари з шипшини, оскільки вона багата на віта­міни С, Е, А, РР, В , В2, крім того, в її плодах є залізо.

У весняний період треба згадати про сухофрукти. Хоча вітамінів у них дуже мало, проте є цінні мінеральні речовини, наприклад, калій. З них можна варити компоти. І важливо вживати не один якийсь фрукт, а їх суміш-додавати в компот і яблука, і груші, і сливи, і абрикоси.

При складанні меню для дитини потрібно враховувати вміст у продуктах не тільки вітаміну С, а й інших вітамінів-А, групу В і т.д.

Вітамін А (ретинол) потрібен для доброго росту дитини, для нормального зору і стану шкіри. Недостатня його кількість може призвести до порушень сутінкового зору. Є він у печінці, ікрі, вершковому маслі, молоці, вершках, яйцях. Проте весною в молоці, сметані, курячих яйцях цього вітаміну мало. Поповнюйте його за рахунок моркви, в якій міститься каротин-провітамін А. її треба давати дітям щодня, звичайно, якщо у ма­люка немає алергії.

Вітамін В] (тіамін) стимулює діяльність нервової і мускульної систем, забезпечує нормальний тонус органів травлення. Його нестача може вплинути на пам’ять, увагу, може зробити дитину надмірно дратівливою. Цей вітамін є у м’ясі, печінці, яйцях, моло­ці, пшеничному хлібі грубого помелу, гречаній каші і т.д.

Вітамін В2 (рибофлавін), як і вітамін А, має величезне значення для росту і розвитку дитини. Він міститься в м’ясі, молоці, сирі, твердих сирах, печінці, яйцях, крупах, кар­топлі і т.д.

Вітамін РР (ніацин) бере участь в окислювальних процесах в організмі, сприяє нор­мальній роботі нервової системи. Багаті на цей вітамін м’ясо, субпродукти, житній хліб, гречана і рисова каші, горох, картопля, дріжджі.

Харчування дитини під час свят

Правило № 1:
Свято – це не їжа. А їжа це не свято. Особливо, для дитини, особливо, для маленької. У святкові дні: день народження, Новий рік та інші великі релігійні свята зазвичай вистачає інших вражень: святкові забави, подарунки, гості.

До трьох років педіатри взагалі не рекомендують порушувати звичний режим харчування, після трьох до цього питання варто підходити з великою обережністю. Свято не той час, щоб вводити нові продукти, до того ж більшість наших «улюблених» страв перебувають у немилості у дієтологів: всі салати з майонезом, солоне, гостре, смажене, всі продукти, що містять барвники та консерванти (ковбаса, шинка, крабові палички, гриби, газована вода), – все це дітям до семи років їсти категорично не рекомендується. З традиційного меню можна трохи спробувати солоної риби, ікри чи в’яленого м’яса. Чому шкідливо? Оселедець під шубою – дітям не рекомендуються салати і страви, що складаються більш ніж з 3-х видів продуктів, до того ж дієтологи ні в якому вигляді не визнають майонез. (Під цю же заборону потрапляє «Олів’є», «Мімоза», «Буряк з часником» та інші шедеври домашньої кулінарії). Торти – дріжджове тісто і кондитерський жир (крем) – важко перетравлюються і засвоюються, до того ж в трояндочки і пелюсточки нерідко додають різноманітні барвники та загусники.Ікра – всупереч поширеному міфу ікра (навіть чорна) зовсім не така корисна, як прийнято думати. Так в ній, дійсно, є білок, залізо і каротин, але все це куди простіше і корисніше можна отримати іншим шляхом. Ікра ж для дитини дуже солона, і тому – це шкідливий продукт. Так що «трохи» скуштувати можна, а їсти ложками вкрай не рекомендується.
Правило № 2:
Чим легше, тим краще. Святковий стіл повинен бути легким і не дуже різноманітним. Вміст жиру в продуктах у середньому не повинен перевищувати 10-20% (таким чином, виключається свинина, баранина, жирні сорти риби, «елітні» сири). Не варто так само зловживати «бадьорими» продуктами такими, як чай, шоколад і ні в якому разі не потрібно пропонувати дитині алкоголь. Після величезної кількості вражень дитині і так буває нелегко заснути, не варто цей процес ускладнювати ще більше.
А ось продукти, які дітям їсти можна і потрібно (в тому числі і в свято):
• Сир і страви з сиру – у святковому варіанті це може бути гарно прикрашена запіканка, чізкейк, сирний пиріг або просто сир з ягодами і фруктами.
• Омлет – тільки на перший погляд здається зовсім не новорічною стравою. Якщо до яєць додати овочі та зелень, може вийти щось досить цікаве.
• Салати: зі свіжих овочів (помідори, огірки, морква, капуста), заправлені олією. Цікаво прикрасити салати можна за допомогою яєць і помідорів.
• Тушковані овочі – і це зовсім не означає буденне «рагу». Овочі можна запекти в горщику, зробити з них запіканку, або просто гарний різнобарвний гарнір. До речі, взимку дієтологи рекомендують використовувати заморожені овочі, ягоди і фрукти.
• Фрукти – ось їх можна і потрібно їсти. Фрукти гарні, корисні і легкі.
Щоправда, і тут варто дотримуватися заходів безпеки: не варто захоплюватися «екзотикою» (різноманітними манго, папая, маракуйя, особливо, якщо дитина не пробувала їх раніше) і потрібно уважно поставитися до алергійних апельсинів і мандаринів. Зате до наших послуг яблука, банани, груші, ягоди. Фрукти можна запікати з медом та горіхами, можна зробити фруктовий салат з йогуртом.

Правило № 3:
Звичайне може бути святковим. Не обов’язково проводити години за плитою, готуючи холодець або голубці, займіться прикрасою столу. Святкова скатертина, гарні серветки, скляні келихи … Та й до оформлення страв можна підійти творчо.

Правило № 4:
Все добре в міру. Одна з головних небезпек святкового бенкету – переїдання. Навіть якщо всі продукти будуть хороші і корисні, але дитина просто дуже багато з’їсть: ранок після свята може бути важким. Насправді, в більшості випадків діти здатні самі регулювати процес насичення їжею. Головне, що потрібно від дорослих не заважати.
Не потрібно:
• Проводити за столом багато часу. Поїли і пішли грати, спати, дивитися мультики. Трохи пізніше можна окремо попити сік з солодощами.
• Пропонувати занадто багато різних страв: спочатку закуски, потім гаряче, потім солодощі – це занадто багато.
• Умовляти дитину «з’їсти ще шматочок» або спробувати «он той салатик». Нехай їсть стільки, скільки схоче.

Незамінний білок, або їмо м’ясо

М’ясо для малюків-дуже важливий продукт харчування. Адже повноцінні тваринні білки, деякі незамінні амінокислоти дитина може отримати тільки з м’ясом, оскільки їх немає ні в злаках, ні в овочах. Багато в м’ясі й інших важливих поживних елементів, наприклад, солей фосфору, калію, магнію, вітамінів групи В. Багаті м’ясні продукти й на добре засвоюване залізо.

У харчуванні дітей найчастіше використовують яловичину, телятину, нежирну свинину, м’ясо курки та кролика. Можна дати крихітці й нежирну баранину, оленину або м’ясо індички. Вибираючи м’ясо для дитячих страв, треба пам’ятати, що білки м’язової тканини засвоюються значно краще, ніж білки сполучної тканини, з якої складаються сухожилля, плівки, суглобові сумки. Найбільше сполучної тканини в грудній, шийній, черевній частинах і кінцівках. Таке м’ясо абсолютно непридатне для годування дітей раннього віку: його доводиться варити дуже довго, внаслідок чого втрачається багато цінних поживних речовин.

Проте й дуже жирне м’ясо теж не для дитячого раціону. Жири м’яса засвоювати важко, особливо дітям раннього віку. Краще віддати перевагу м’ясу з невеликим вміс­том жиру (приблизно 4-9%). Свиняча і яловича вирізки багатші на цінний білок, тоді як, наприклад, грудка містить більше жиру. А з курячим м’ясом навпаки: грудка набагато менш жирна, ніж стегенця.

Мінеральних речовин у м’ясі близько 1 %. Особливо воно багате на калій: у 100 г про­дукту його міститься до 350 мг. Порівняно багато, особливо в телятині та свинині, віта­мінів групи В.

Залізо, що міститься в м’ясі, засвоюється втричі краще, ніж залізо з овочів і фруктів. Особливо багато цього елемента в печінці. Наприклад, у 100 г яловичої печінки містить­ся близько 7мг заліза, в 100 г свинячої-понад 20 мг.

Батьки часто запитують, чи можна давати дітям ковбасу. Справа в тому, що ковбасні вироби, особливо виготовлені зі свинини, містять дуже багато жиру. Такі продукти дітям можна вживати тільки після 2-3 років. Для повсякденної їжі підходять варені ковбаси з мінімальним вмістом жиру (яловича, дієтична, домашня) або сосиски та сардельки з яловичини. Школярам можна зрідка давати шинку, грудинку, корейку та інші подібні продукти. Проте при цьому намагайтеся не перевищувати норм жиру, рекомендованих для дитячого раціону.

ЯКІ ВІТАМІНИ КОРИСНІ ДЛЯ ЗОРУ ДИТИНИ?

Велике значення для хорошого зору має повноцінне харчування, що включає, зокрема, достатню кількість вітамінів, особливо В і А. Вітамін В міститься в таких продуктах, як печінка, оселедець, жовток яєць, вершкове масло.Вітамін А є компонентом зорового пурпуру (родопсин), який входить до складу паличок, що забезпечують так званий сутінковий зір, беруть здасть в біохімічних процесах ока. При його нестачі уповільнюється ріст організму, порушується гострота зору, підвищується захворюваність верхніх дихальних шляхів, шкіра обличчя і рук втрачає еластичність, стає шершавою, схильною до запальних процесів. Вітамін А міститься у вершковому маслі, молоці, яєчному жовтку, печінці. Він може також утворюватися в організмі з провітаміну А — каротину, який входить до складу рослинних продуктів: моркви, томату, хурми, шипшини, салату тощо.

/Files/images/3322bf41bfd9.gif

/Files/images/Risunok2.png

Загартовування дитини

Загартовувати потрібно дітей з груд­ного віку. Насамперед не слід кутати дітей, у теплу погоду загортати у ватні ковдри, зав’язувати шию хусткою, прикривати го­лову чепчиком, косинкою — все це не дає ніякої користі і може пошкодити здоров’ю.
Вже у півтора-два місяці дитині, якщо тільки температура повітря не нижча 20 градусів, рекомендується робити повітряні ванни.
Для цього дитину 1 або 2 рази на день кладуть на 2—3 хвилини голеньку на ліжко. Поступово дитина звикає і до більші холодного повітря. Тоді можна не припиняти ванни навіть при 16 градусах тепла.
Поступово слід збільшувати і тривалість повітряної ванни: до,б місяців її доводять до 5 хвилин і повторюють! по 4 рази на день. Дитина однорічна може приймати і півгодинну! повітряну ванну. Лежати дитина повинна і на спині і на животі.
Влітку повітряні ванни краще робити на свіжому повітрі, у затінку, але поблизу від освітленого сонцем місця.
Дуже корисні вогкі обтирання. Робити їх треба починати,, коли дитині мине 3—4 місяці. М’яку рукавичку вмочують у пі­дігріту до 37 — 38 градусів воду і злегка обтирають дитині спо­чатку руки (одразу ж треба їх насухо витерти), потім ноги, груди, живіт, спинку.
Поступово треба знижувати температуру води, щоб для 12-місячної дитини вона не перевищувала 25 градусів тепла. Обтирання повинні бути приємними для дитини. Якщо вона тремтить, синіє, плаче, треба тимчасово припинити обтирання і порадитися з медичним працівником.

ДИТЯЧІ ЗАХВОРЮВАННЯ

Для хвороб, що отримали назву дитячі інфекції, характерне те, що хворіють на них, як правило, у дитинстві. До гострих дитячих інфекцій відносять: кір, краснуху (червону висипку), Скарлатину, дифтерію, коклюш, епідемічний паротит (свинку), вітряну віспу та поліомієліт.
Більшість із цих хвороб дуже швидко поширюються і при цьому заражають велику кількість дітей. У людей, що перехворіли на них, залишається досить стійкий імунітет.
Вакцинація допомогла знизити захворюваність на більшість із них. Однак вакцини не завжди дають стійкий імунітет. До того ж, у наслідок різних причин не всі діти мають профілактичні щеплення.
Попередження інфекцій є провідним принципом охорони здоров'я дітей.
Якщо дитини захворіла, її поведінка змінюється: вона плаче, відмовляється від їжі, стає млявою, не грається , негайно зверніться до лікаря.
Не займайтесь самолікуванням!!!
При перших симптомах хвороби – звертайтеся до лікаря!!!

ПРОФІЛАКТИКА ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Інфекційні захворювання виникають у наслідок проникнення в організм хвороботворних мікроорганізмів (бактерій, вірусів або найпростіших) та їх розмноження і негативного впливу на нього.
Профілактика інфекційних захворювань проводить за трьома напрямками.
· Перший – виявлення та ізоляція джерела інфекції,
· Другий – виключення механізмів передачі інфекції,
· Третій –підвищення стійкості організму дитини до інфекційних захворювань.
Більшість батьків розуміє, що завдяки нескладній профілактиці хворіти дитина буде менше, а лікування (якщо вона таки захворіє) буде не таким тривалим і коштуватиме дешевше. Якщо вчасно робити щеплення та профілактичні огляди, то приводів для відвідування лікаря буде менше, а будь-які відхилення у розвитку дитини будуть виявленні вчасно.
Крім того, якщо дитина звикне бачити лікаря під час планових медичних оглядів, медична допомога не буде асоціюватись лише з болем та почуттям страху.

ВІТРЯНА ВІСПА

Вітряна віспа – це вірусна хвороба, під час якої на шкірі та слизовій оболонці з'являються сверблячі пухирці. Вона легко передається повітряно-крапельним шляхом.
Треба знати:
Збудник хвороби – фільтруючий вірус – дуже летючий та рухливий, він може проникати крізь вікна, двері, щілини у стінах, з поверху на поверх, з приміщення у приміщення. Але він нестійкий за межами організму людини. Збудник вітряної віспи швидко гине, він не передається через третю особу та речі.
Інкубаційний період (період від моменту зараження до перших проявів хвороби) від 11 до 21 доби.
· Дитини, що перехворіла на вітряну віспу, набуває стійкого імунітету.
· Хворий заразний для оточуючих приблизно протягом 7 днів: з дня, що передує появі пухирців, і до їх підсихання.
Симптоми хвороби:
· Незначне підвищення температури;
· Слабкість, головний біль;
· Висип: дрібні червоні сверблячі прищики, що перетворюються на пухирці, потім підсихають і утворюють струпи;
· Висипка з'являється групами протягом декількох днів, тому одночасно можна побачити різні її елементи.
Що перевіряти:
· Кожного дня оглядайте висип, переконайте дитину, що не можна розчухувати пухирці, бо це може призвести до появи рубців, або викликати повторну інфекцію;
· Діти у вічі до 7 років, які були у контакті з хворим на вітряну віспу, але не хворіли на неї, ізолюються на 21 добу з часу контакту.
· В приміщенні, де знаходиться хвора дитина обов’язково тричі на день проводяться вологе прибирання на наскрізне провітрювання.
При появі перших ознак захворювання обов’язково звертайтеся до лікаря!!!

К І Р

Гостра вірусна хвороба, що супроводжується збільшенням температури, нежиттю, кашлем, появою червоного плямистого висипу.

Треба знати:

· Збудник хвороби – фільтруючий вірус – дуже летючий і майже не життєздатний поза людським організмом.
· Джерелом вірусу є хвора людина, розповсюджується вірус повітряно-крапельним шляхом.
· Хворі небезпечні в останні дні інкубаційного періоду та на початку захворювання.
· Інкубаційний період 9-11 днів (іноді 14-17), у дітей, яким введено гамма-глобулін, - 21 день.
· Хвороба може призводити до ускладнень.
· Дітям, що не мають щеплення, призначають гамма-глобулін.
Симптоми хвороби:
· Проявляються за 10-17 днів після контакту; дитина заразна для оточуючих аж до 5-ї доби після появи висипу;
· Початок кору схожий на сильну застуду (кашель, нежить, почервоніння очей, сльозоточивість, висока температура);
· Нове підвищення температури відбувається на 4-й день;
· З'являється висип: спочатку на обличчі та шиї, потім протягом 3-х днів – на всьому тілі;
· З'являється підвищена чутливість до світла.
Що перевіряти:
- загальний стан дитини;
- температуру тіла.

КРАСНУХА (ЧЕРВОНА ВИСИПКА)

Гостре інфекційне захворювання, яке супроводжується висипом.
Треба знати:
- Збудник хвороби – фільтруючий вірус. Краснуха нагадує кір, але переноситься легше. Симптоми застуди мінімальні.
- Щеплення від краснухи забезпечує стійкий імунітет.
- Передається хвороба тільки від хворого повітряно-крапельним шляхом.
- Дитина заразна за 7 днів до появи висипу та 5 діб після його виникнення.
- Інкубаційний період – 14-21 день.
- Після перенесеної хвороби залишається стійкий імунітет на все життя.
- Іноді хвороба ускладнюється енцефалітом або підвищеною кровоточивістю.
Симптоми хвороби:
· Перебіг краснухи може бути легким, тому симптоми важко виявити;
· Невелика температура та нежить, за 1-2 доби – висип;
· Збільшення задньошийних, потиличних та інших лімфатичних вузлів, що виникає за 1-3 доби до висипання та зникає за декілька діб після зникнення висипу;
· Висип – маленькі, червоні, трішки випуклі плямки, звичайно з'являються спочатку на обличчі та протягом доби розповсюджуються по всьому тілу.
Що перевіряти:
- загальний стан дитини;
- температура тіла.

КОКЛЮШ

Важка інфекція дихальних шляхів, що викликає сильний кашель.
Треба знати:
· Діти народжуються без імунітету до коклюшу, тому без щеплення вони можуть захворіти вже на першому році життя.
· Без лікування коклюш може призвести до смерті, особливо у дуже маленьких дітей.
· Хвора дитина заразна протягом усього періоду кашлю (5 тижнів).
Симптоми хвороби:
- спазматичний кашель, що переривається судомним вдихом; іноді закінчується блюванням; триває довго і збільшується;
- появі кашлю передує збільшення температури до 37-38 градусів.
Потрібно перевіряти чи було щеплення від коклюшу.

СКАРЛАТИНА

Варіант стрептококової інфекції, що викликає ангіну та висип на шкірі, а також симптоми інтоксикації. Може призвести до ускладнень з боку серця та нирок.
Треба знати:
- Збудник хвороби – стрептокок. Джерелом інфекції є хворий. Розповсюджується бактерія повітряно-крапельним шляхом, частіше за все проникає до організму через ніс та очі, іноді крізь уражену опіком та поранену шкіру.
- Збудник хвороби може існувати і поза організмом людини, тому одяг хворого, його речі, книги та іграшки, якими він користувався, можуть бути джерелом розповсюдження інфекції.
- Інкубаційний період від 1 до 7 діб, іноді до 12 діб.
- Після перенесеної хвороби виникає імунітет, але іноді можливі повторні випадки захворювання на скарлатину, які пов'язані з послабленням захисних сил організму.
- Ускладнення виникають рідко, але можуть бути небезпечними.
Симптоми хвороби:
· Часто хвороба починається з головного болю, блювання, болю в горлі, підвищення температури до 39 градусів;
· Крапкоподібний червоний висип з'являється по всьому тілу в перші 1-2 доби хвороби;
· Висип грубий на дотик, при натискуванні плями на деякий час стають білими;
· Висип найбільш виражений в паху, під пахвами, на внутрішніх поверхнях рук та ніг.
Потрібно стежити за загальним станом дитини та температурою тіла.

ЕПІДЕМІЧНИЙ ПАРОТИТ (СВИНКА)

Гостре вірусне захворювання, що характеризується загальною інтоксикацією, ураженням слинних залоз, а також нервової, травної та статевої систем.
Треба знати:
- Свинку можна попередити, зробивши дитині щеплення!
- Збудник хвороби – фільтруючий вірус, що перебуває у слині хворого, передається повітряно-крапельним шляхом. Не стійкий поза організмом, збудник свинки не переноситься третьою особою і дуже рідко передається завдяки посуду, іграшкам, книжкам, хустинкам для носа.
- Інкубаційний період – від 11 до 21 доби. Хворий заразний як в останні дні інкубаційного періоду, так і протягом всієї хвороби.
- Після перенесеної хвороби виникає імунітет.
Симптоми хвороби:
· Збільшення слинних залоз;
· Центр припухлості – мочка вуха одного або обох боків;
· Сухість у роті і біль у вусі при відкриванні рота та жуванні;
· Невелике підвищення температури;
· Поганий апетит.
Потрібно слідкувати за температурою тіла; контролювати чи не з'явився біль у яєчках (у хлопчиків), у животі, головний біль.

АНГІНА (ЗАПАЛЕННЯ МИГДАЛИКІВ - ГЛАНД)

Треба знати:
- Гостре інфекційне захворювання верхніх дихальних шляхів.
- Мигдалики – частина лімфатичної системи. Вони відіграють важливу роль у підтриманні здоров'я.
- Видаляють мигдалики виключно за серйозними медичними показниками.
Симптоми хвороби:
· Біль у горлі, збільшення мигдаликів, наліт або біло-жовті крапки на них;

· Загальне нездужання, зниження апетиту, головний біль;

· Підвищення температури.
При появі вище зазначених симптомів Н Е Г А Й Н О звертайтеся до лікаря, тому що ангіна дуже схожа на дифтерію, яка є дуже складним та небезпечним захворюванням!!!!!!!!!!!!!!

/Files/images/kartinki/1308380811_0_5d540_65f4eb85_orig.gif

Кiлькiсть переглядiв: 3890