День Державного герба України

2024-02-19

/Files/images/2024/герб-1.jpg
19 лютого 2024 року відзначається День Державного герба України — дата, яка вшановує встановлення національного символу.
Цього дня у 1992 році, 32 роки тому, Постановою Верховної Ради офіційно затвердили герб української держави – золотий тризуб на синьому щиті.
Золотий тризуб на синьому фоні зафіксований на листівках УПА, гербі УНР та на одязі протестувальників, які виступали проти радянського режиму. Але офіційно його затвердили на державному рівні 19 лютого 1992 року.
У давні часи тризуб слугував знаком Рюриковичів, а потім став гербом УНР як символ соборності українських земель. У XX столітті він символізував боротьбу українців за незалежність, через що радянська влада його заборонила.
Коли Україна здобула незалежність у 1991 році почався конкурс на державний герб. Було 200 кандидатів, 192 з них зображали тризуб. Зрештою перемогло зображення історика-геральдиста Андрія Гречила та художників Івана Турецького та Олексія Кохана в стилі князя Володимира, тому що саме за його правління всі етнічні українські землі були об’єднані в одній державі.

Кiлькiсть переглядiв: 110